- Produkty
- Bezlepkové potraviny
Bezlepkové potraviny
Bezlepkové potraviny
Trpíte intolerancí na lepek? V naší nabídce dietních jídel NutriFood Keto najdete fit bezlepkové snídaně, bezlepkový oběd, svačinu či večeři. Vybrat si můžete až z dvaceti bezlepkových potravin NutriFood Keto. Připravit si je přitom můžete jako samostatná dietní jídla, či jako součást bezlepkových receptů.
Bezlepková dieta NutriFood Keto
Jak zhubnout a vybrat si ty správné potraviny i v případě intolerance na lepek? Vyberte si ze široké nabídky našich bezlepkových potravin.
Intolerance na potraviny – test
Máte dennodenní problémy s bolestí hlavy, vyčerpaností, i přestože spíte více než 8 hodin? Trápí vás bolesti břicha, nadýmání, zácpa nebo právě naopak neustálé běhání na toaletu? Je vaše pleť vysušená, aknózní nebo ji trápí ekzémy navzdory vaší pravidelné péči? Původcem těchto, ale i jiných zdravotních problémů, může být právě nesnášenlivost na lepek. Absolvujte vyšetření na intoleranci v naší centrální poradně NUTRI FOOD PLAN v Bratislavě (Klinika Health&Beauty) na IGG protilátky. Jednoduše z pár kapek krve dokážeme identifikovat intoleranci až na 220 druhů potravin.
Celiakie – nesnášenlivost na lepek
Celiakie je autoimunitní onemocnění, které je způsobeno trvalou nesnášenlivostí imunitního systému na gluten (lepek), postihující hlavně tenké střevo. Tak jako v případě alergie na určité látky, které tělo považuje za škodlivé, si vytváří protilátky. V tomto případě jde o nesnášenlivost bílkovin pšenice, ječmene, žita a ovsa. Intolerance se vztahuje na směs bílkovin obilných zrn gluten – lepek.
Jde o nevyléčitelné onemocnění. Jediným způsobem léčby je dodržování bezlepkové diety. Důvodem vzniku tohoto onemocnění je abnormální aktivizace vlastního imunitního systému těla, který v přítomnosti lepku v tenkém střevě způsobuje jeho poškození. Zejména celiatici s genetickou predispozicí nesmějí přijímat lepek ani v minimálním množství, protože to vede k chronickému zánětu a atrofii – vymizení klků tenkého střeva.
Jak se projevuje celiakie?
Celiakie se může projevovat velmi různorodě. 10% pacientů se prokazuje typickými projevy onemocnění a až 90% pacientů je bez klinických příznaků. U dětí se potíže objevují nejčastěji koncem prvního roku (po přidání moučných jídel do stravy) nebo v 2. až 3. roku života.
Příznaky tohoto stavu jsou:
- bolesti břicha, průjem, nadýmání, zvýšená plynatost střev, pocit tlaku v břiše, celková slabost, hubnutí,
- u dětí podvýživa, opožděný růst, malé přibírání na váze, zpoždění pohlavního vývoje,
- depresivní stavy a jiné změny psychiky (mrzutost, podrážděnost, plachost, úzkost, neklid).
Vedlejší příznaky – komplikace:
- výrazný deficit vitamínů (hlavně vit. skupiny B a vit. rozpustných v tucích (A, D, E, K), železa, kyseliny listové,
- kožní projevy na končetinách, trupu, hýždích a také ve vlasech: suchá kůže, bledost, pigmentace, herpetický zánět kůže a ekzémy, měkké lámavé nehty,
- anémie (chudokrevnost), krvácivé stavy,
- kloubní bolesti, osteoporóza, zlomeniny kostí, u dětí rachitida (nedostatek vit. D),
- svalové křeče, slabost,
- zvýšení jaterních enzymů.
Celiakii navíc často provázejí další autoimunitní onemocnění, například zánět štítné žlázy, jater, tlustého střeva, cukrovka 1.typu, systémový lupus a další.
Léčba celiakie
Celiakie je sice závažné, ale léčitelné (resp. řešitelné) onemocnění. Jediná možná léčba celiakie je celoživotní bezlepková dieta, která spočívá:
– V celoživotním vyhýbání se potravinám obsahujících lepek – bezlepková dieta. Mezi nevhodné potraviny patří slady a sirupy z ječmene, obalované potraviny, marinády, sójové omáčky, pivo, uzeniny, hořčice, kečup.
– Vhodný výběr potravin bez obsahu lepku, nejčastěji s označením „gluten-free“, např. maso, mléko, vejce, ovoce, zelenina, semínka, ořechy, cukr, brambory, rýže, proso, kukuřice, pohanka, amarant, luštěniny, sója, ale i čaj a káva, víno, voda a různé tuky a oleje. Obiloviny nebo pseudo obilniny, které neobsahují lepek jsou povoleny – jáhly, pohanka, quinoa, amaranth, kukuřice, rýže, sója. V současnosti však existuje již celá řada přirozeně bezlepkových potravin, ze kterých se vyrábějí bezlepkové produkty. Na začátku léčby se doporučuje k znovuobnovení funkce tenkého střeva, vyhýbat se i mléčným produktům, protože kvůli nedostatku laktázy je narušen i rozklad mléčných bílkovin (tzv. „Přechodná intolerance laktózy“).
Po zavedení přísné bezlepkové diety se klinický stav rychle upravuje již v průběhu prvního měsíce diety. Střevní sliznice se však normalizuje až několik měsíců.
Zobrazen 1. – 12. z 30 výsledků
-
Karamelovo-arašídová tyčinka v mléčné čokoládě 2+1 ZDARMA
234.00 KčOriginal price was: 234.00 Kč.156.00 KčCurrent price is: 156.00 Kč. Přidat do košíku